Pieczony kalafior

foto by Rudaa

foto by Rudaa

Fanką kalafiora jestem, chociaż głównie jadłam go w zupach. Teraz pokochałam go miłością jeszcze większą i prawdziwszą. A to za sprawą bloga Jadłonomia, czy Krytyka Kulinarna. Przygotowanie, co w moim wypadku najważniejsze, zajmuje chwilę i robi się samo. Kalafior podałam z kaszą bulgur i moje Dziecię zajadało się nim podobnie jak ja.

  • 1 cały świeży kalafior
  • olej rzepakowy, ja użyłam pistacjowego
  • sól, pieprz
  • mielona papryka
  • kmin rzymski

Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i osuszamy. Warzywo przekładamy do miski, polewamy olejem i posypujemy przyprawami. Jeśli używamy całego kminu, koniecznie trzeba go rozetrzeć w moździerzu. Bardzo dokładnie nacieramy każdą różyczkę, by dokładnie obtaczał ją olej i przyprawy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180ºc i pieczemy ok. 20 minut. w trakcie pieczenia możemy poobracać różyczki. Kalafior możemy podać ze wspomnianą wcześniej kaszą bulgur i ze sporą ilością natki pietruszki. Doskonale sprawdzi się jako danie do pracy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>