Buraczane placuszki

foto by Rudaa

foto by Rudaa

Placuszki w kolorze łączące w sobie róż z czerwienią. Mowa tu o placuszkach z buraków, które przygotowałam dla mojego Synka, który jest wielkim fanem buraczków. Kolor mają przepiękny, w smaku też fajne. Robi się je całkiem prosto, a przepis jest prawie identyczny z tym na placki ziemniaczane.

 

  • 2 nieduże buraki
  • 1-2 ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • mąka
  • opcjonalnie natka pietruszki

 

Buraki, ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Następnie ścieramy cebulę. Dodajemy do warzyw jajko, doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie możemy dodać świeżą poszatkowaną natkę pietruszki. Dodajemy niewielką ilość mąki, tak by farsz był zwarty, ale po usmażeniu nie był „gumowy”. Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładamy farsz, formując niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. śmietaną, lub jako dodatek do mięs.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>