Pudding z nasionami chia

foto by Rudaa

foto by Rudaa

Nadeszła pora na przedstawienie popularnego w ostatnim czasie puddingu z nasionami chia. Jakiś czas temu przedstawiłam wersję, po polsku z siemieniem lnianym. Nasiona posiadają podobne właściwości odżywcze, oraz żelujące. Doskonale komponują się z kwaskowymi świeżymi owocami, deser jest przede wszystkim zdrowy.

  • ok. 200ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki miodu
  •  świeże owoce takie jak truskawki, maliny, porzeczki itp.

Mleczko zagotowujemy na niewielkim gazie, dodajemy miodu wg uznania, następnie nasiona chia. Wszystko razem chwilkę gotujemy i przelewamy do słoiczka. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie zakręcamy słoiczek i wstawiamy na noc do lodówki. Ta wersja przechowywania pozwala na wygodne zabranie deseru jako śniadania do pracy. Przed podaniem wierzch wykładamy świeżymi, kwaskowatymi owocami.

Smacznego!

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>