Zupa z fasolki szparagowej z mleczkiem kokosowym

foto by Rudaa

foto by Rudaa

 

Danie zainspirowane przepisem i blogiem Marty Dymek. Tam pojawiła się wersja wegańska, moja zupka jest przygotowana na wywarze mięsno- warzywnym. Jakoś tak mi wyszło. Jest pyszna, lekka, a co najważniejsze podana w moim ukochanym sezonie na fasolkę szparagową.

  • 1,5litra wywaru warzywnego, lub mięsno- warzywnego
  • 0,5kg żółtej fasolki szparagowej
  • kilka młodych ziemniaków
  • 1-2 pomidory
  • puszka mleczka kokosowego
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta ostrej papryki mielonej

 

Z włoszczyzny, opcjonalnie z dodatkiem mięsa przygotowujemy wywar, ok 1-1,5 litra. W międzyczasie na patelni szklimy cebulkę drobno posiekaną, a następnie dodajemy pokrojonego pomidora i całość podsmażamy. Gdy wywar będzie już gotowy dodajemy do niego podsmażone warzywa i ziemniaki pokrojone w kostkę. Po ok. 10 minutach dodajemy oczyszczoną z końcówek i pokrojoną, w ok. 2-3 cm kawałki fasolkę i wlewamy mleczko kokosowe. Całość gotujemy do zmięknięcia. Na sam koniec przyprawiamy zupkę do smaku i po zakończeniu gotowania dodajemy dużą ilość posiekanego koperku. Zupa powinna być bardzo gęsta od warzyw.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>