Chipsy z topinamburu

foto by Rudaa

foto by Rudaa

 

Topinambur, bulwa zapomniana, ostatnio wracająca z „wygnania” kulinarnego. Bulwa słonecznika jadalnego, którą warto jeść np zamiast ziemniaków. Jej smak jest lekko orzechowy. Wskazana jest szczególnie dla osób, które przechodzą infekcje, dla cukrzyków, a także wspomaga układ krwionośny i pokarmowy, obniża ciśnienie i cholesterol. Zastosowań zdrowotnych jest wiele. Bulwę można jeść na kilka sposobów np w postaci puree, chipsów, frytek, może być dodatkiem do sałatek.

 

  • bulwy topinambura
  • olej rzepakowy

 

Topinambur delikatnie obieramy i tniemy na cienkie plasterki, skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym i mieszamy. Opcjonalnie możemy posypać ziołami. Chipsy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180ºc. Kiedy zmięknie i bardzo delikatnie się zarumieni wyciągamy. Ot i mamy zdrową przekąskę na wieczór.

 

Smacznego!

One comment on “Chipsy z topinamburu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>