Makaron ze szparagami

foto by Rudaa

foto by Rudaa

Sezon na szparagi można uznać za rozpoczęty. Mimo, że pogoda nie jest jeszcze mocno wiosenna, to jednak organizm domaga się już świeżych warzyw. Szparagi zdobywają swoją popularność w naszym kraju, a pomysłów na dania z ich wykorzystaniem jest coraz więcej. U mnie w zanadrzu czeka przepis na zupę krem, ale to za jakiś czas, dziś danie które możemy przygotować w 15 minut przy małych dzieciach ten czas jest kluczowy.

  • makaron
  • pęczek szparag
  • natka pietruszki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska, pieprz

Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Ja wykorzystałam makaron penne. Szparagi opłukujemy i osuszamy. Następnie odłamujemy łykowatą końcówkę, warzywo złamie się idealnie w miejscu, gdzie kończy się jego twarda część. Szparagi tniemy na kilka kawałków po skosie, tak by były długości makaronu. Na patelni podsmażamy poszatkowaną drobno cebulkę, kiedy się zeszkli dorzucamy szparagi. Całość smażymy, aż zmięknie, pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku. Warzywa mieszamy z ugotowanym makaronem i podajemy z drobno poszatkowaną natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>