Pesto z liści czosnku niedźwiedziego

foto by Rudaa

foto by Rudaa

Ostatnio natknęłam się na artykuły dotyczące czosnku niedźwiedziego i informacji, że jest to roślina z której liści Austriacy przygotowują swoją wersję pesto. Zaintrygowało mnie to bardzo, ponieważ wielkim fanem i pożeraczem pesto we wszelkich formach jestem. Wczoraj byłam na targowisku Młyn we Wrocławiu i wychodząc przypadkiem ujrzałam liście tej niesamowicie zdrowej rośliny. Zakupiłam je czym prędzej i pobiegłam do domu by przygotować wspomniane wcześniej pesto. Smak jest bardzo ciekawy, delikatnie czosnkowy, ale wyrazisty. Jest moc…

  • pęczek liści czosnku niedźwiedziego
  • garść orzechów włoskich
  • ser żółty
  • sól morska, pieprz
  • olej

Liście opłukujemy i osuszamy. Przekładamy do wysokiego naczynia, dodając obrane ze skorupy orzechy włoskie. Całość zalewamy olejem, ja użyłam mieszanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno z domieszką oleju lnianego. Musimy wlać kilka łyżek, w razie potrzeby dolewamy by sos nie był zbyt suchy. Mieszankę blendujemy, doprawiamy solą morską i pieprzem świeżo mielonym. Wierzch posypujemy drobno startym serem. Ja użyłam najzwyklejszej goudy. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Moje pesto przeleżało w lodówce pół dnia i całą noc. Nabrało mocy i stało się bardziej wyraziste. Podajemy w ulubionej formie, ja oczywiście zjadłam z moim ukochanym makaronem.

Smacznego!

One comment on “Pesto z liści czosnku niedźwiedziego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>