Ślimaczki z ciasta francuskiego

foto by Rudaa

foto by Rudaa

Przygotowanie ślimaczków jest dziecinnie proste, zajmuje chwile i jest pomysłem, gdy pomysłu brak na przekąskę. Tak naprawdę do środka można dać wszystko, ja przedstawiam dziś alternatywę serową.

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 20-30 dkg żółtego sera
  • 1 jajko
  • pieprz cayenne
  • mielona papryka

Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, przyprawiamy delikatnie pieprzem, oraz papryką. Całość mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i delikatnie rozwałkowujemy, na całą powierzchnię rozkładamy starty ser. Zwijamy je delikatnie, następnie kroimy w plastry ok. 1 cm. Ślimaczki układamy w poziomie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut o temperaturze 200ºC. Kiedy będą ładnie zarumienione wyciągamy je, ostudzamy i podajemy z sosem czosnkowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>