Pierś kurczaka faszerowana pesto z rukoli

foto by Rudaa

foto by Rudaa

Kurczaka podany w wersji alternatywnej nie musi być nudny. Zawsze można go urozmaicić i ubarwić. Mięso faszerowane pesto? Dlaczego nie? Ja podałam je w wersji obiadowej z kaszą pęczak, ale sądzę że podane na zimno i pokrojone może służyć jako fajna przekąska. Przepis podpatrzony z kuchni pewnego sklepu;)

  • filet z piersi kurczaka
  • 150g świeżej rukoli
  • kilka orzechów nerkowca
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • łyżka startego żółtego sera

Na samym początku przygotowujemy pesto z rukoli. Do blendera wrzucamy obrany czosnek, rukolę, orzechy, całość polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Całość blendujemy, na wierzch ścieramy żółty ser, doprawiamy solą i pieprzem. Pesto odstawiamy do lodówki na chwilę by się schłodziło. W międzyczasie przygotowujemy mięso, oczyszczamy je. Długim nożem wzdłuż mięsa na środku wycinamy kieszonki. Nie mogą one być przecięte do końca, tak by można było nafaszerować mięso i nic z niego nie wyciekało. Kiedy kieszonki są gotowe- faszerujemy je pesto tak by było go dość sporo w środku, zamykamy je dwoma wykałaczkami. Wierzch mięsa przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy wierzch pozostałym pesto. Wstawiamy na ok. 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podajemy w ulubionej formie.

Smacznego!

7 comments on “Pierś kurczaka faszerowana pesto z rukoli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>