Muffiny mocno cytrynowe

foto by Rudaa

foto by Rudaa

Muffiny podejście kolejne. Są bardzo mocno cytrynowe, z dużą ilością lukru samodzielnie przygotowanego. Desery cytrynowe są dość trudnym tematem, albo się je lubi albo nie. Czasem jednak można się do nich przekonać i mam nadzieję, że będzie to taki właśnie deser, który polubicie.

Składniki na muffiny:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 cytryny

 

Składniki na lukier:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru

Składniki suche łączymy ze sobą. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier do miski. W drugiej misce łączymy ze sobą produkty mokre na jednolitą masę. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą, za pomocą miksera. Z wyszorowanych cytryn ścieramy skórkę, następnie wyciskamy sok, mieszamy z resztą. Wysmarowane olejem kokilki, napełniamy do 3/4 wysokości. Mi wyszło tylko 10 muffinek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy lukier. Na początek ubijamy lekko białko, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Wszystko razem ubijamy. Nakładamy warstwę lukru, za pomocą silikonowego pędzelka  na przestudzone babeczki. Kiedy lukier lekko zaschnie nakładamy lukier kolejny raz.

Smacznego!

One comment on “Muffiny mocno cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>