Tiramisu

foto by Rudaa

foto by Rudaa

Chociaż kawę piję bardzo sporadycznie i z dużą ilością mleka sam zapach i smak wszystkiego co kawowe uwielbiam. Desery z dodatkiem kawy są idealne, niezbyt słodkie takie jak lubię. Moim z ulubieńszych form takich słodkości jest tiramisu, które dzisiaj przedstawiam, jest to porcja na 4 solidnej wielkości pucharki.

  • 500g serka mascarpone
  • biszkopty okrągłe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 200 ml mocnej rozpuszczalnej kawy
  • odrobina likieru najlepiej kawowego
  • gorzkie kakao do dekoracji

W kubku zaparzamy mocną kawę z ok. 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, następnie ją studzimy, a w międzyczasie przygotowujemy krem. Żółtka ubijamy razem z cukrem na gładki krem, musi trwać to ok. 5 minut. Masę ubijamy na największych obrotach miksera. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy całość na najniższych obrotach, tak by serek nie zrobił się rzadki. Miksujemy całość do 10 minut. Biszkopty maczamy w kawie, do której dodajemy odrobinę likieru ale nie jest to warunek konieczny. Biszkoptami na przemian z kremem wypełniamy pucharek. Jeśli chcemy ułożyć to w większej formie na wzór ciasta zdecydowanie lepsze będą biszkopty podłużne. Kiedy deser został już ułożony, wkładamy go do lodówki na 2-3 godziny by się schłodził i stężał. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.

Smacznego!

 

3 comments on “Tiramisu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>