Pancakes po polsku

foto by Rudaa

foto by Rudaa

 

Pancakes, czyli pomysł na weekendowe śniadanie. Nie jest to wersja typowo amerykańska z maślanką jako jednym ze składników. Nie miałam jej na stanie swojej lodówki, więc szybkie wyszukanie w internecie i wyczytałam, że można zastąpić ja mlekiem. Tak też uczyniłam.

  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju

 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przesiany cukier puder, proszek do pieczenia, odrobinę soli. Następnie rozbijamy i dodajemy jajko. Ilość cukru pudru zależy tak na prawdę od poziomu słodkości jaki lubimy. Nalewamy mleka, a następnie oleju, by później nie dodawać go na patelnię podczas smażenia. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą trzepaczki, użycie miksera nie jest konieczne. Ciasto nie może być za gęste, ani za rzadkie, w razie potrzeby dodajemy mleka, bądź mąki. Wszystko w zależności od potrzeb. Ciasto odstawiamy na chwilę. W międzyczasie rozgrzewamy teflonową patelnię. Na średniej wielkości ogniu, smażymy nasze naleśniki nalewając kształt okręgu, o średnicy ok. 10cm. Ciasto dość szybko rumieni się. Podczas przekładania go na drugą stronę, róbmy to ostrożnie by jeszcze „nie ścięta” jego góra, nie rozlała się po patelni. Pamiętajmy, że ciasto nieco urośnie. Tak przygotowane śniadanie podajemy z owocami, cukrem pudrem, dżemem lub syropem klonowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>