Pieczone ziemniaczki

foto by Rudaa

foto by Rudaa

Jeszcze jakieś 2 lata temu, korzystałam z gotowych kupnych ziemniaków gotowych do pieczenia. Bałam się je piec we własnym piekarniku z obawy, że nie wyjdą, będą niedopieczone itp. Moje wszelkie wątpliwości zniknęły gdy tych samodzielnie przyrządzonych skosztowałam u Mojego Brata. Okazało się, że nie ma się czego bać, a same ziemniaczki są smaczne, szybkie w przygotowaniu i są często idealnym wykończeniem dania tj. ryba w cieście piwnym. Smakują też idealnie jako potrawa solo gdy jesteście głodni, macie niespodziewanych gości itp. Idealnie komponują się z sosem czosnkowym. Do przygotowania potrzebujemy:

  • kilka ziemniaków
  • zioła prowansalskie
  • trochę oleju

Ziemniaki myjemy bardzo dokładnie, ale nie obieramy ich! Dzielimy na ćwiartki, układamy w naczyniu żaroodpornym, bądź na blaszce. Posypujemy ziołami prowansalskimi i skrapiamy delikatnie olejem. Wszystko mieszamy ze sobą, tak by każdy ziemniaczek był otulony ziołami i olejem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut z opcją termoobiegu(może być też opcja grill, jeśli posiadacie) na temperaturę 200ºC. Jeśli posiadacie tradycyjnie tylko opcję grzanie z góry i dołu, czas pieczenia może się wydłużyć do ok. 45-60 minut. Musimy je sprawdzać co jakiś czas i wydłużyć, bądź skrócić ich pieczenie. Kiedy ziemniaczki są już dostatecznie przyrumienione, wyciągamy je i podajemy w wybranym przez nas sposobie.

Smacznego!

One comment on “Pieczone ziemniaczki
  1. Wygląda apetycznie. Na pewno spróbuję, tym bardziej, że jestem fanką ziemniakow we wszelkiej postaci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>