Pierś kurczaka w cieście francuskim

foto by Szeol

foto by Szeol

Pomysł na danie idealne na upalne dni. Nie trzeba stać za długo przy gorących garnkach, w czasie gdy i tak nie mamy szczególnej ochoty na opychanie się. Pierś kurczaka jest podana w sposób nieco inny niż tradycyjnie w panierce. Produkty, które są nam potrzebne to(porcja na dwie osoby):

  • 2 pojedyncze i średniej wielkości filety z piersi kurczaka
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ser żółty
  • przyprawy do smaku
  • jajko

Umyty i oczyszczony filet z piersi kurczaka, lekko roztłuczony, przyprawiamy ulubionymi przyprawami do smaku. Ja użyłam soli, pieprzu, mielonej papryki, a także cząbru i minimalnie sosu sojowego. Nacieramy piersi z obu stron, może być z odrobiną oleju. Kurczaka możemy delikatnie podsmażyć na patelni(jeśli był wtarty olej z przyprawami, nie dodajemy już go na patelnie, bądź polewamy w minimalnej ilości). Jeśli zdecydujemy się przygotować od razu z ciastem francuskim, pieczemy go w piekarniku ok. 40 minut przy temperaturze 180ºC. Ja dziś filety lekko podsmażyłam, by złapały lekko złotawy kolor z obu stron. Po wyjęciu z patelni i lekkim ich ostygnięciu nacięłam je do polowy grubości przez środek i włożyłam kilka ok. 1cm kostek żółtego sera. Ilość sera zależy od wielkości piersi i indywidualnych upodobań. Następnie bierzemy opakowanie ciasta francuskiego, przecinamy na pół. Brzegi po bokach nacinamy na szerokość ok. 1 cm o długości ok 3-4 cm- tak by tworzyły pasy, środek ciasta musi pozostać nienaruszony. Układamy filet na środek i zamykamy go w cieście francuskim, poprzez zaplatanie naprzemienne naciętych uprzednio pasków. Tak przygotowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, najlepiej na papierze do pieczenia(może być to pozostałe po cieście francuskim), ponieważ mimo posmarowanego dna tłuszczem ciasto może przywierać do spodu. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, by skórka ciasta zrobiła nam się rumiana. Wstawiamy potrawę do piekarnika, na programie z termoobiegiem, pieczemy 20 minut przy temperaturze 200ºC. Tak przygotowane mięso podajemy najlepiej z sałatką.

Ja użyłam do jej stworzenia rukoli, czerwonej cebuli, czerwonej papryki i prażonego słoneczniku. Rukolę kupiłam gotową paczkowaną i pociętą. Cebulę pocięłam na drobne półksiężyce, paprykę na drobne paseczki(by nie była zbyt twarda można ją sparzyć gorącą wodą). Garść słoneczniku uprażyłam, bez dodatku oleju na patelni. Do polania całości użyłam sosu przygotowanego na bazie oliwy(kilka łyżek), jednego ząbka czosnku, łyżki octu winnego, czerwone mielonej papryki, kilku listków poszatkowanej natki pietruszki, soli i pieprzu. Wszystko razem wymieszałam i wstawiłam na ok. 30 minut do lodówki. Sądzę, że inne dodatki jak ziemniaki, ryż itp. będą zbędne. Wystarczy kurczak w cieście, oraz lekka sałatka.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>