Ryba w cieście piwnym

foto by Szeol

foto by Szeol

foto by Szeol

foto by Szeol

Dzień Dobry,

dzisiaj przygotowałam rybę w cieście piwnym, przepis zaczerpnięty z programu Gordona Ramsey’a, a kilka dni później znalazłam go w książce świeżo zakupionej o daniach z ziemniaków. Rybka jest bardzo smaczna i wprowadza trochę odmiany w gotowaniu. Niestety nie należy do dań mało kalorycznych, ale cóż nie można mieć wszystkiego. Do przygotowania dania będzie nam potrzebne, w zależności na ile osób przygotowujemy ucztę:

  • 4-5 filetów z ulubionej ryby tj. mintaja, morszczuka, dorsza itp.
  • ok 300 g mąki
  • ok 250 ml ulubionego piwa
  • sól, biały pieprz, mielona papryka
  • proszek do pieczenia
  • olej

 

Rybę myjemy, osuszamy, solimy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Przesypujemy ok. 250g mąki wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, biały pieprz, mieloną paprykę do smaku. Następnie dolewamy piwa. Mieszamy zaokrągloną trzepaczką tak by składniki idealnie się połączyły. Ciasto powinno być pulchne.  Obtaczamy rybę w pozostałej nam mące, następnie w przygotowanym przez nas cieście. Mięso smażymy w głębokim tłuszczu dobrze rozgrzanym, tak by ryba nie wchłaniała niepotrzebnych ilości oleju. Smażymy do zarumienienia się ciasta, następnie obracamy rybę na drugą stronę. Tak przygotowaną rybę podajemy z pieczonymi ziemniaczkami z ziołami prowansalskimi.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>